ervaring


Trainen voor een marathon

Na een succesvolle Dam tot Damloop en een fantastische Nijmeegse vierdaagse in 2013, zou de marathon onze (sportieve) uitdaging voor 2014 worden! De TCS Amsterdam Marathon in oktober om precies te zijn.

Naast wilskracht, was ook een goede basis conditie aanwezig. Dus we konden starten met trainen onder begeleiding van Freddy Haantjes. Makkelijker gezegd dan gedaan want het trainingsschema was intensief. Vijf keer per week hardlopen! Dit resulteerde in een lichte scheenbeen blessures, dus pijn tijdens het lopen.

We zijn samen met Freddy gaan kijken naar een andere manier van trainen in aanloop naar de marathon. We kwamen uit op de Energy Control Methode met een minder intensief trainingsschema, waarbij ademhaling centraal staat.

Door te sporten in een lagere hartslag, herstel je sneller en word je bovendien fitter. Omdat we gewend waren veel intensiever te trainen, was het nieuwe trainingsschema wel even wennen: slechts 14 kilometer hardlopen en dan de marathon volbrengen.

Na een inspanningstest en verschillende ademhalingsoefeningen konden we onze trainingen gemakkelijk hervatten. We trainden minder intensief en waren meer gefocust op herstel. Gemiddeld trainden we één keer in de twee weken bij Freddy om onze vooruitgang te zien en ademhalingsoefeningen te doen. De apparatuur maakte het inzichtelijk.

Op 19 oktober was het zover – de dag van de marathon! Toch even spannend; de langste wedstrijd die we hebben volbracht was de Damloop van 16 km. De eerste 30 km. ging goed. Na een mooie route langs de Amstel, werd het na 30 km. ietsje zwaarder. Maar door een goede controle op de ademhaling en hartslagen konden we de marathon soepel volbrengen. Wat een kick! Freddy heeft ons in de aanloop tot de marathon en de dag zelf, heel goed begeleid. Door zijn persoonlijke aanpak en positief kritische blik heeft hij ons geleerd naar het lichaam te luisteren.

Ook de ademhalingsoefeningen hebben een positieve invloed, zowel tijdens het sporten als in het dagelijks leven’.

Welmoed Deinum (20 jaar), sportvrouw