ervaring

Ik dacht dat ik het niet zou kunnen

‘Vanaf nu ga ik aan mijn conditie werken’, bedacht ik. ‘Ik ga ik drie keer per week hardlopen!’ Nog geen 50 meter verderop was ik al total loss! Ik vond dat ik eerst meer moest trainen. Ik deed nieuwe pogingen, maar veel verder dan die 50 meter kwam ik niet! Ik was 22 jaar en niet vooruit te branden!

Op facebook zag ik foto’s van Bûtensport. Dat leek me leuk! Maar ik dacht dat ik het niet zou kunnen. De volgende dag heb ik toch een mail gestuurd. Ik schreef dat ik me schaamde, maar inzag dat er iets moest gebeuren.

Ik kreeg meteen een mail terug en maakte een afspraak bij Freddy in zijn praktijk aan huis. Ik was zenuwachtig! Toch voelde ik me daar snel op mijn gemak. Freddy testte me tijdens het fietsen en hardlopen. Het bleek dat mijn ademhaling veel te hoog was. Daar had ik nog nooit van gehoord. Iedereen wordt met de juiste ademhaling wordt geboren. Door stress, gebeurtenissen en slechte eetgewoontes ga je sneller ademen. Dat was de spijker op zijn kop! Een leuke tijd had ik niet gehad en mijn eetgewoontes waren ook niet gezond.

Om mijn ademhaling te leren controleren kreeg ik oefeningen mee naar huis. Ik kreeg het advies om op hartslag te gaan sporten.

Ik kocht een hartslaghorloge en ging die gebruiken bij de Bûtensport. Nog steeds train ik elke zaterdag in het bos, met veel plezier. We sluiten af met hardlopen om de vijver. Eén rondje is 500 meter. De eerste keer liep ik nog geen half rondje. Maar al na 4 lessen rende ik twee rondjes. Ik lette goed op mijn ademhaling en hartslag en anderhalve maand later liep ik 2,5 km.

Een keer in de twee weken kwam ik bij Freddy voor ademtherapie. Ik maakte gebruik van het logboek, daarin noteerde ik o.a. mijn ochtendpols. Wanneer ik ’s avonds iets lekkers had genomen, was mijn hartslag volgende ochtend veel hoger. Ik ben beter op mijn eten gaan letten. Ik heb ik meer energie gekregen. Eerst sliep ik vaak overdag en was erg moe. Maar er zijn meer klachten verdwenen. Zo gebruik ik nooit meer paracetamol, mijn hoofdpijn is weg. Ik heb weer de energie zoals je die op mijn leeftijd hoort te hebben.

Ik maak nu werkdagen van 10 uren, sport 2 à 3 keer per week en train voor hobby met mijn hond. Daarnaast heb ik nog genoeg energie om met mijn vrienden op stap te gaan en leuke dingen te ondernemen.

Ik krijg veel reacties, mensen zijn benieuwd naar mijn verhaal en geven me complimenten dat ik er goed uit zie. Dat doet natuurlijk extra goed! Vorige week had ik een controleafspraak bij Freddy. Mijn waardes zagen er nog altijd prima uit. Hartslag goed. Ademhaling goed en conditie is gemiddeld goed.

Lianne Tuinier (22 jaar), sporter